Andalusië per fiets 2005

Brief aan Raúl González

Voor het laatst bijgewerkt op 5-08-2005

Home
Inleiding
Trajectgegevens

 

20/5 Vertrek Beekbergen
21/5 Sevilla
22/5 Naar Cazalla
23/5 Naar Hornachuelos
24/5 Naar Córdoba
25/5 Córdoba
26/5 Naar Zuheros
27/5 Naar Montefrio
28 /5 Naar Granada
29/5 Granada
30/5 Naar Guadix
31/5 Naar Laroles
1/6 Naar Trevelez
2/6 Trevélez
3/6 Naar Orgiva
4/6 Naar Alhama
5/6 Naar Colmenar
6/6 Naar Alhaurín
7/6 Naar El Burgo
8/6 Naar Grazalema
9/6 Grazalema
10/6 Rondrit Grazalema
11/6 NaarJimera
12/6 Naar Ronda
13/6 Ronda
14/6 Naar El Chorro
15/6 Naar Antequera
16/6 Naar Torremolinos
17/6 Bezoek El Torcal
  Torremolinos
21/6 Naar Beekbergen
   
 

Terugblik

 

 

Zondag 12 juni 2005 Jimena de Líbar - Ronda

"La Parada"

"In Atajate, 8 km verderop, is de bakker op zondag open", heeft de campingbaas ons verzekerd. We hebben nog hardkeks en daarop kunnen we de stevige klim door een kloof daar naartoe wel redden denken we. Het is mistig, de wolken hangen laag, de jassen kunnen er bij aan, maar het blijft droog. Alweer een schitterende klim, het is zo ontzettend genieten. Het is niet te omschrijven, je moet het gewoon zien, beleven. Van 'ruiken' kan ik wel een indruk geven. Het ruikt er sterk naar schaap en geit. We horen ze ook, maar zien ze vaak niet door de mist. Erg aparte sfeer. In de loop van de tocht wordt het zicht beter, het blijft grauw. Als we de kloof uit zijn zien we Atajate liggen. Men is druk bezig een rondweg om Atajate heen te leggen. Zonde, want ik ben bang dat dit typische Spaanse dorpje langzaam in slaap zal sukkelen.
Of zal men ons daar niet missen en heeft men daar aan het eigen leven genoeg?
Wij rijden het plaatsje in en Henk vraagt waar de bakker te vinden is. "Gesloten op zondag", maakt het mannetje ons duidelijk. Dan maar naar bar "La Parada" in het midden van het dorp voor een paar tostades. We stappen naar binnen met onze helm nog op en het gesprek verstomd tussen de aanwezige mannen aan de tafeltjes aan de muur en aan de bar. We worden even verbaasd aangekeken, maar daarna wordt ons "buenos dias" beantwoord en gaat het gesprek weer verder. Over ons?
We bestellen koffie en 2 tostades con tomate en het duurt even voordat hij ons en wij hem begrijpen. Volgens mij spreken ze er een soort dialect. Of hij probeert te vragen of tomatenmoes ook goed is. Het smaakt uitstekend. Ik observeer de dingen die om mij heen gebeuren. De mannen zijn gekleed in zondaagse kleren, netjes en schoon, niet volgens de nieuwste mode. De sfeer is gemoedelijk. Later komt er nog een man binnen, die aan zijn uiterlijk te zien, het niet breed heeft. Hij gaat zitten op een stoel bij de deur, geniet mee van de gespekken, maar bestelt niks. Geen geld vermoed ik. Het maakt niet uit, hem wordt niks gevraagd. Wij verkleden ons boven, de regenjas tegen de kou kan uit, maar een onderhemd is geen overbodige luxe.
Het vervolg van de tocht is al even mooi. Weer klimmen we de volgende 7 km, buiten het dorp over de nieuwe weg die al gereed is. We hebben inmiddels iets meer zicht op de omgeving als we een paar van de uitzichtspunten bezoeken, de wolken trekken iets op. Plaatjes hiervan lukken helaas nog niet, dus ook vandaag weinig beeld. Vlak voor de Puerto de las Encinas suizen vier jongens met bepakte fietsen ons tegemoet en er wordt over en weer heftig gezwaaid. Het zijn de Spanjaarden, die we op weg naar Jimera ook ontmoet hebben. Al snel is het onze beurt om te dalen en suizen we naar beneden, inmiddels al weer in de zon, stoppen even bij het uitzichtspunt met de dennenboom met zicht op Ronda. De camping ligt een klein stukje verder naar links en om 12.00 uur, draaien we het terrein op.

Rustig zetten we ons tentje op in een hoekje van de camping onder een olijvenboom. Daarna douchen en wasje weer schoon aan de lijn. We lunchen in het restaurant, lekker koel wit wijntje erbij, het leven is soms zo simpel. Daarna lezen we wat en ontdekken een paar hoppen met jongen, wat een leuke vogels.
's Avonds dwalen zonder doel door Ronda voor een eerste indruk. Het avondlicht geeft een mooie kleur aan de omgeving. Morgen gaan we er een hele dag rondstruinen.
We eten 's avonds al weer heerlijk in het restaurant op de camping. We kunnen het van harte aanbevelen.

Info:
Mocht de weg om Alajate in de toekomst klaar zijn, dan wil ik adviseren toch het dorpje in te rijden en de sfeer te proeven. En vooral niet vergeten een stop te maken bij bar "La Parada" . Doe het voor de sfeer, neem er iets te drinken, voor de prijs voor je het niet te laten: 2 koffie en 2 dubbele tostadas: € 2,60!!

Camping 'El Sur' Ronda
Uitstekende camping, 1 km van Ronda aan de A369. Verzorgd sanitair, zwembad, uitstekend restaurant, internet. De campingeigenaar heeft jaren in Duitsland gewoond en zijn opgedane "deutsche Grundligkeit" is terug te vinden op de camping; perfectie en regels, zonder dat het irritant is. Op de camping zijn ook huisjes te huur.