Een jaar lang struinen over De Enk

Voor het laatst bijgewerkt: 15/09/05

Home

Inleiding

Het pad naar De Enk

Anekdotes
* Lange niet dom
* En dan ...?
* POEMA


* ... en waar gaat de mais-het hooi naar toe
* ... en wie gaat er mee 'aan de haal'?


* Wat vliegt daar
* Dieren
* Bloemen
* Oude bomen

GESCHIEDENIS
*Geschiedenis en ontstaan
*Paden krijgen namen
* Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
* Bos 'Munsterman'

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juli 2005

Wat me opvalt in juli.

Kan dat: de uitspraak: de maïs groeit als kool? Nou ik zie bijna elke dag dat de maïs een paar centimeter groeit; de kool in mijn tuin groeit veel langzamer.
Vorige maand had ik het over saai. Ik moet me schamen en beter kijken. Elke dag verandert er iets. Dat kan zijn door de groei en bloei, maar ook door de wind of het licht, afhankelijk van de tijd van de dag.

Ook het geluid wordt anders. De vogels zijn minder uitbundig. De jongen kunnen zich al beter redden. De veldleeuwerik staat minder vaak aan de lucht te jubelen. Ik denk dat hun verenpak zo langzamerhand in de rui is en door de jeuk en het tijdelijke voddenpak vergaat de jubel en zang wel.

Maar laten we eerst eens naar de maïs kijken. De eerste foto is om even over negenen gemaakt. De zon was nog niet door de waas van nevel gebroken. Anderhalf uur later, als de zon kracht genoeg heeft, wordt het groen van de maïs in allerlei tinten gekleurd. Kijk toch eens naar het blad, die witte nerven.

Een week later ontdek ik de eerste bloei. Zo mooi, zo teer. Dat daar over een tijdje een maiskolf uit groeit. Nu nog onvoorstelbaar. Maar we blijven het volgen.

De aardappelen staan in volle bloei. Vanuit de verte lijken het net sneeuwvelden. De bloemenvelden hebben verschillende kleuren; wit of roze. Zal merkafhankelijk zijn denk ik. Zal het eens navragen. Maar gek, ik tref de laatste tijd geen boer. Het moet nu vanzelf gaan denk ik.

Dan het graan. Helaas ken ik het nog niet bij naam. Het wordt hoog tijd dat ik me daar eens wat meer in verdiep. Dat wanneer ik een boterham eet, ik weet welk plaatje er bij hoort.

Nu eerst maar even kijken. Naar de kleuren, de teerheid. Moet ik nog wat zeggen?

Oh, en wat ik eind juli ontdek. Maïs heeft 'teentjes'. Nooit eerder is het me opgevallen maar ik zie het duidelijk. De teentjes raken net niet de grond. Waar ze voor dienen, of ze een functie hebben? Geen idee; wie het weet, mag het zeggen.

Hé, waar zijn de bieten eigenlijk? Ik ga op zoek, ze moeten er zijn. Kijk hiervoor in augustus.