Bomen op de Enk

Boombeschrijving

Bomen zijn werkelijk.
Hun bladeren praten werkelijk
met woorden veelzeggend en letterloos.

Hun toppen zingen.
Hun stammen zwijgen
hoorbaar.

Hun wortels houden
van de aarde.

Bij een boom
staande moet ik wel
ademen als een boom.

Naar een boom
ziende zie ik
hemel en aarde in elkanders
armen.

Want een boom,
een boom is een bruiloft.

Uit: Hans Andreus - Zoon van Eros

 

Eigenlijk staan er niet veel bomen op de Enk.
Eerder sprak ik eens een oud inwoner van Beekbergen, die me wist me te vertellen, dat er vroeger veel meer bomen hebben gestaan. Maar deze waren gekapt door de boeren, want onder de bomen wilde niks groeien. Ja, zo ging dat vroeger.

De zuidelijke begrenzing van de Enk bestaat wel uit wat houtwallen en bomen.
Op deze pagina wil ik het alleen hebben over de bomen die gezichtbepalend zijn voor de Enk. De bomen die je opvallen, al van verre ziet.

Hieronder een nadere kennismaking met mijn favorieten.

Amerikaanse Eik

Wie door mijn site bladert, zal ongetwijfeld mijn lievelingsboom hebben opgemerkt. De boom is vanuit alle hoeken van De Enk waar te nemen.
De boom, die de seizoenen aankondigt, er altijd staat in weer en wind, een symbool van levenskracht, maar ook een soort vertrouweling. Hij luistert naar jouw verhaal, stelt je gerust.
Wat wordt hij gegeseld daar op het hoogste punt van de Enk. Storm en regen, maar ook zon en droogte, jaar in jaar uit. Hoe vaak ben ik er naar toe gelopen, heb geluisterd als de wind door de takken raasde. Dan vroeg ik me af, wie huilt er, de wind of de boom. Soms lijkt het of hij trots staat te pronken. Dan weer met een laagje sneeuw, of met een glanzende schors door de regen. In het voorjaar laat hij als eerste teer groen zien, wat al snel uitgroeit tot een pronkerig bladerdak.
Vaak streel ik even zijn groffe ruwe stam, het lijkt alsof hij mij herkent. Het is net alsnof we elkaar even een hand geven. We hebben een band, de stoere Amerikaanse eik en ik.

Zomereik

Maar natuurlijk loop ik daarna door naar de Zomereik even verderop. Ook hij is stoer, misschien toch iets kwetsbaarder, maar dat komt vooral in het najaar als de bladeren wat verdord gaan lijken. De glans is eraf. Hij is veel minder pronkerig dan zijn maatje verderop. Toch weet hij in de herfst het blad veel langer vast te houden Zijn stam is minder ruw, deze boom is veel ingetogener. In de loop der jaren ben ik steeds meer ook naar deze boom getrokken. Maar dit jaar heb ik wel eens gemompeld: "wel blijven toch wel doorzetten he?", Ik weet het niet, hij lijkt oud te worden.

Linde

Ik was onzeker over het 'merk' van deze boom. Maar een vriend-natuurgids heeft mijn twijfel hierover kunnen wegnemen. Onder een dik pak sneeuw hebben we gezocht naar kenmerken. Een blad en een vrucht deed ons toch uitkomen bij de linde. Ik vind alleen de vorm wat vreemd voor een linde, maar dat kan natuurlijk komen, doordat hij daar zo alleen staat. Ik vind het leuk; een linde. Eigenlijk een boerderijboom. Wie weet wat hier vroeger heeft gestaan, fantaseer ik. Ook deze boom is gezichtsbepalend en staat in het verlengde van de Amerikaanse en zomereik en wordt door mij regelmatig 'meegenomen' bij het schieten van plaatjes.

Nog een boom zonder naam. Staat bij de spoorwegovergang tussen Oosterhuizen en Beekbergen.

 

Hollandse Linde

De boom die het meest kan vertellen over de Enk is de oude Hollandse Linde, die aan de rand van de Enk bij een monumentale boerderij staat in het gehucht Oosterhuizen. Vroeger is de boom gesnoeid, maar vervolgens weer uitgegroeid, zodat de boom nu een hoge kroon bezit.

Met een omtrek van 6,5 meter behoort de Linde van Oosterhuizen tot de dikkere lindes van ons land. Bomenkenner Bert Maes (diverse boeken staan op zijn naam) denkt dat hij uit de 17e eeuw stamt en daarmee ook één van de oudere lindes van Nederland zal zijn. Hij is goed te zien vanaf de openbare weg en een bezoekje waard.

Linde van Oosterhuizen

Stamomtrek650 cm

Hoogte 24 m

 

Plantjaar ±1650

Leeftijd ± 350 j

Bron: Oude bomen vanuit Zutphen bekeken van Jeroen Philippona. (Als je van bomen houdt, echt eens kijken. Interessante site met veel info over bomen).

Als laatste wil ik de rij Amerikaanse eiken noemen die langs de weg staan als je Beekbergen uit rijdt richting Lieren. Je hebt vanaf dit punt een mooi zicht op de glooiing van de Enk. Als je over de Enk loopt gaat de blik ook vaak richting deze bomen, die zo stijlvol de Enk begrenzen. Het zou mij niets verbazen, dat vroeger langs de gehele wel naar Lieren deze bomen hebben gestaan.

Een jaar lang struinen over De Enk

Voor het laatst bijgewerkt op 30.11.05

 

 

Home

Inleiding

Het pad naar De Enk

Anekdotes
* Lange niet dom
* En dan ...?
* POEMA


* ... en waar gaat de mais-het hooi naar toe
* ... en wie gaat er mee 'aan de haal'?


* Wat vliegt daar
* Dieren
* Bloemen
* Oude bomen

GESCHIEDENIS
*Geschiedenis en ontstaan
*Paden krijgen namen
* Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
* Bos 'Munsterman'

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December