Wat vliegt daar?

Bovenstaande vraag heb ik me vaak gesteld als ik weer eens met mijn hoofd in de nek de vogels stond te volgen die boven De Enk vlogen. Een aantal vogels kan ik best wel herkennen, maar met de roofvogels heb ik moeite. Een buizerd herken ik, zowel aan zijn geluid als aan de vorm. Er waren er dit jaar veel en ik heb vaak genoten van het 'gemiauw' van de jongen, als zij bedelden om voedsel.
Regelmatig zag ik ook torenvalkjes (volgens mij) lang op een plek staan bidden in de lucht om dan ineens als een blok naar beneden te vallen.
De sperwer was er ook, laag jagend over de akkers. Wat dan opviel, was dat de veldleeuwerik heel hoog in de lucht bleef. Van de veldleeuwerik heb ik helaas geen foto. Er waren er veel en dat geldt ook voor de zwaluwen. Vooral vanaf augustus was het een drukke vogelbedoening.
Mussen heb ik ook in grote getale gezien. Zullen misschien ook heggemussen bij geweest zijn, maar dat was niet waar te nemen. Genoten heb ik van hun luidruchtige gekwetter, alsof ze aan het vergaderen waren. IErg gezellige vogeltjes.

Vogels fotograferen is moeilijk. Ze blijven niet zitten tot ik een mooi plaatje kan schieten. Zeker met de roofvogels lukte dat amper. Mijn lens is daarvoor te klein.
Toch wil ik een paar plaatjes weergeven van een aantal vogels die ik wel heb kunnen vastleggen.

Wat ik niet heb kunnen vereeuwigen, is de uil. Ik weet dat ze er zijn, ben 's avonds aan het speuren geweest, heb ze gehoord, maar gevonden heb ik ze niet.

Wat ook langs kwam was een ooievaar, waarschijnlijk op doorreis naar zijn nest in Hall of richting Eerbeek.

Nu het land weer kaal is, is het rustig. Alleen de kraaien en de eksters schetteren nog. De rest van de vogels is stil, hooguit eens een schrikkreet.

De enige door mij waargenomen activiteit in november en december zijn de ganzen, die in een mooie V overtrekken richting zuiden. Het lijkt dag en nacht door te gaan. En een meeuwen, die zenuwachtig op zoek waren naar voedsel, nadat er een dik pak sneeuw was gevallen.
De kieviten hadden het evenseens te kwaad. Moeten ze nog vertrekken richting zuiden, of zijn ze pas aangekomen vanuit het (noord)-oosten?

NASCHRIFT maart 2006

Diverse mensen hebben mij blij gemaakt, door mij te tippen waar de uilen, die ik op de Enk had gehoord, zaten te roesten. Heel, heel erg bedankt. Genoten heb ik van die grote ransuilen, die wanneer je het niet weet, moeilijk te ontdekken zijn. Op een avond heb ik ze zelfs uit zien vliegen. Prachtig mooi gezicht. Nogmaals mijn hartelijke dank.

 

 

Een jaar lang struinen over De Enk

Voor het laatst bijgewerkt op 2-04-2006

 

 

Home

Inleiding

Het pad naar De Enk

Anekdotes
* Lange niet dom
* En dan ...?
* POEMA


* ... en waar gaat de mais-het hooi naar toe
* ... en wie gaat er mee 'aan de haal'?


* Wat vliegt daar
* Dieren
* Bloemen
* Oude bomen

GESCHIEDENIS
*Geschiedenis en ontstaan
*Paden krijgen namen
* Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
* Bos 'Munsterman'

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December