3/9/2002   Albarracin   - Cedrillas                    80 km

Vandaag is het weer inpakken en fietsen. De routebeschrijving heeft ons niet gewaarschuwd, dat we de eerste 15 kilometer op de pedalen moeten. Ach we raken er aardig aan gewend en we klimmen door een bos met zo af en toe doorkijkjes op de lager liggende hoogvlakte (euh?!). Daarna dalen we zo'n 30 km. naar  915 meter. Voor het beeld: wij zijn begonnen in Albarracin op 1180 meter, daarna ongeveer in 13 km gestegen naar 1400 mtr. en dalen daarna naar 915 meter, naar Teruel. Teruel ligt op de helft van dit traject en we weten, dat we deze dag nog weer naar 1600 meter moeten trappen.

Maar eerst Teruel. Teruel is een prachtig mooi stadje met veel 'verleden'. Je ziet overal Moorse invloeden. Alfonso II van Aragon heeft de Moren uiteindelijk verdreven;  El Cid zal daarin vast een rol gespeeld hebben. Teruel is tevens het stadje van het geliefde paar (Los Amantes). In de kerk San Pedro moet het graf van dit paar te vinden zijn, maar helaas is de kerk in restauratie en gesloten. Het verhaal  is dat Diego onvoldoende vermogen had om zijn geliefde Isabela te trouwen. Hij is toen vertrokken om fortuin te maken en na vijf jaar kwam hij terug. Diezelfde dag was Isabela met een ander getrouwd. Hij vroeg toen nog om een kus van haar maar dat weigerde zij. Diego stierf van verdriet. Tijdens zijn begrafenis stortte Isabela zich op zijn lichaam, waarna zij ook overleed.

In de stad zijn diverse kathedralen en torens te vinden met Mudéjarversieringen. Vooral de toren El Salvador is er rijkelijk mee versierd. Ook gaan wij op zoek naar een slager. Deze streek staat bekend om zijn lekkere ham; overal in de omgeving zie je dan ook varkensschuren. Met ham in onze fietstas verlaten we Teruel en beginnen een paar kilometer later aan een klim van 12 en na een afdaling van 5 km volgt er nog een van 7 km, beide met een stijgingspercentage van 9 à 10 %. We moeten regelmatig even afstappen om op adem te komen. Ik houd me vast aan de tekst van Bert Sitters:"belangrijk is de juiste instelling: laat je niet opjagen. Ga er vanuit dat je altijd wel boven komt. Kijk eens achterom, geniet van het uitzicht". Dat hebben we gedaan. Nadat we de 2e bult Pto de Cabigordo op 1600 mtr. hebben gehad, dalen we naar Cedrillas. Hier moet een camping zijn, alleen vinden we de verwijzing niet. We vragen bij een smederij en laat daar nou de eigenaar van de camping ook zijn. Hij stapt in zijn auto en rijdt voor ons uit over een steenslagweg naar zijn "Camping bij de boer". Er staat nog een tentje met fietsen. Juist de fietsers die wie ontmoet hebben in Albarracin, Laura en Henk weten we even later. In een onderonsje met Laura tijdens het douchen zijn we het er over eens dat de tocht zwaar is. Laura heeft het moeilijker dan ik, maar ze is ook 8 jaar ouder (was gisteren jarig). Ik probeer de gedachten aan zwaar om te draaien door te zeggen, dat ze er aan moet denken hoe knap het is dat ze dit nog kan. "Ja", zegt ze een beetje venijnig "en wanneer jij dat ook wil kunnen zeggen op mijn leeftijd, zul je nog een hele poos moeten blijven fietsen".  We schieten in de lach en kwetteren natuurlijk over van alles en nog wat. Henk en ik doen daarna boodschappen; ik wil wel weer eens zelf koken. We vinden een stenen tafel zonder bankjes, maar het is een leuke plek om te koken, onder een lantaarn. Wanneer ik bijna klaar ben, komt de campingbaas even inspecteren en brengt ons 2 stoelen. Spanjaarden zijn attent en aardig.

Terug naar index