15/9/2002    Barcelona

Met een zeer voldaan  gevoel zit ik inmiddels, na een dag Barcelona, op het strand bij de camping, aan de ene kant een zakje Dorito's  en aan de andere kant een blikje cola naast mij in het zand. Het dagboekje ligt op mijn knien en ik probeer de ervaringen van de dag weer boven te halen en te noteren. Steeds dwalen mijn ogen af naar de vissers verderop en de laag vliegende vliegtuigen die de landing hebben ingezet naar het vliegveld van Barcelona zo'n 5 km verder op.

Het is een prima beslissing geweest om Barcelona aan te doen. Zeker in dit jaar dat Gaudi in het middelpunt staat. Vanaf de camping rijdt er elk half uur een bus naar hartje centrum. Om half tien staan we al in Barcelona en kopen in een gereedstaande sightseeingbus met open dak een dagkaart. Deze bussen rijden de hele dag een rondtour door de stad langs de bezienswaardigheden. We krijgen een routekaartje waarop aangegeven staat bij welke punten de bus stopt. Je mag daar uitstappen en later op een van de volgende bussen stappen, die om de 10 minuten langs komen. Tijdens de reis kun je een hoofdtelefoon opzetten en kiezen in welke taal je geinformeerd wilt worden. Zo word je ook onderweg gewezen op bijzondere gebouwen en bezienswaardigheden. Een prachtig systeem. Er zijn 20 haltes op de route die in n dag nooit 'gedaan' kunnen worden. Wij kiezen er een aantal uit.

Ik geef geen uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden, dan wordt het verhaal te uitgebreid.

Onze 1e halteplaats is Casa Mil een mooi gebouw met de zo typische golvende lijnen in de balkonnen. We gaan niet naar binnen, want er staat al een rij wachtenden.

De 2e halte is Sagrada Familia, de wereldberoemde nog steeds niet voltooide Cathedraal met de 12 torens.

De 3e halte Parc Gell, met prachtige 'bouwsels' van Gaudi.

Halte 4 is voor ons het stadion van FC Barcelona, even iets minder cultureel dus, maar Henk wil, nu we er toch zijn, deze kans benutten. We wandelen door het museum met oud spelers en bekers en gaan dan naar de tribunes. Het is indrukwekkend groot en ik vereeuwig Henk als bewijs dat hij er geweest is; voor de kleinkinderen. Ik hoef hier niet zonodig op de foto.

We zitten daarna een hele tijd in de bus. We wilden naar het Museum Miro maar we horen dat het gesloten is. Heel erg jammer, want we hadden het graag bezocht. Vanuit de bus zien we daarna het standbeeld van Colon (Columbus) aan het eind van de Ramblas. We laten ons langs allerlei mooie gebouwen rijden en beseffen dat we nog eens terug moeten om Barcelona 'te doen'.

Halte 5 is de Cathedral: Barri Gotic. Om naar binnen te kunnen moeten we entree betalen. Dit gaat ons te ver en is tegen onze principes. Bij een kerk hoort om geld te worden gebedeld en niet bevolen. Alhoewel bedelaars, die altijd wel op de traptreden van de kerk zijn te vinden, worden soms ook erg opdringerig; daarbij wil ik de echte natuurlijk niet in diskrediet brengen.

We lopen daarna naar de Ramblas en flaneren mee met de meute. Het merendeel van de mensen zijn toeristen en het echte flaneergevoel is er dan ook niet. Daarvoor moet je naar een minder toeristisch oord, waar de Spanjaarden zich mooi verkleden om daarna over de rambla te wandelen. Het is er gezellig, hier en daar staan stilstaande figuren te poseren en iets uit te beelden. Vooral de groene man in de boom, de boomkikker vind ik erg grappig. Verder zien we nog een man op een WC pot, Charlie Chaplin, een Indiaan, muzikanten enz. enz. We komen uiteindelijk bij Colon en slenteren weer terug.  Het is genoeg voor vandaag en de lijnbus brengt ons terug naar de camping. 

Ik schreef dus: het is genoeg voor vandaag, maar we hebben wel honger naar 'meer'. Volgend jaar maart gaan we terug voor een aantal dagen om dan een uitgebreider bezoek te brengen aan deze mooie stad.

 Terug naar index