2008 Madrid - Portugal - Douro-Duero - Madrid

Madrid - El Escorial - -Guijuelo - La Alberca - Ciudad Rodrigo - Portugal: langs de Douro Barco de Alva -

Miranda de Douro - terug in Spanje: Zamora - Tordesillas - Aranda de Duero - Soria - Madrid

 

Voor het laatst bijgewerkt op 03/01/2009>

Home
Inleiding en Trajectgegevens

 

28/6 Beekbergen-El Escorial
29/6 El Escorial
30/6 ElEscorial-Navaluenga
01/7 Navaluenga-Hoyos
02/7 Hoyos-Guijuelo
03/7 Guijuelo-San Miguel
04-7 San Miguel-Ciudad Rodrigo
05/7 Ciudad Rodrigo
06/7 CiudadRodrigo-Barca de Alva
07/7 Barca de Alva-Mogadouro
08/7 Mogadoura-Miranda de Douro
09/7 Miranda de Douro
10/7 Miranda de Douro-Zamora
11/7 Zamora-Tordesillas
12/7 Tordesillas
13/7 Tordesillas-Penafiel
14/7 Penafiel-Aranda de Duero
15/7 Aranda de Duero
16/7 Aranda de Duero
17/7 Aranda-Ucero
18/7 Ucero
19/7 Ucero-Quintanar
20/7 Quuintanar-Vinuesa
21/7 Vinuesa-Soria
22/7 Soria-Retortilla
23/7 Retortilla-Atienza
24/7 Atienza-Siguenza
25/7 Siguenza-Jadraque
26/7 Jadraque-Madrid
27/7 Madrid-Beekbergen
   
   
   
   
   
   
 

 

 

 

12 juli Tordesillas

We gaan al vroeg op pad voor een bezoek aan het Santa Clara klooster, wat gebouwd was als alcàzar voor Alfonso XI. Het dateert van rond 1350 en werd door mudéjares verfraaid met islamitische boogconstructies, koepels en artesonadeplafonds. Aan en om dit gebouw kleeft een ingewikkeld en tragisch verhaal. Als eerste is het een soort liefdesnest geweest van Alfonso, die bij zijn maîtresse 5 kinderen verwekte. Ook na Alfonso is et door zijn opvolger als paleis voor zijn bijzit gebruikt. Een van de dochters uit deze verhouding geboren, heeft in een deel van het paleis een klooster gesticht voor de clarissen-zusters. Bij het klooster heeft een paleis gestaan waar Johanna de Waanzinnige in 1509 werd opgesloten. Zij was gehuwd met Filips de Schone, maar Filips stierf vlak na de inhuldiging als koning. Johanna was zo verdrietig dat zij 's nachts rondreisde met het lijk van Klooster naar klooster. De doodskist lag op een wagen getrokken door 4 Friese paarden. Soms liet zij de stoet halt houden en liet zij de kist openen, om naar zijn stoffelijke resten te kijken. Haar vader Ferdinand heeft haar over weten te halen naar Tordesillas te gaan en daar is de kist opgebaard in het klooster en werd zij gevangen gehouden in het paleis er naast. Ze zou er haar verdere leven lang blijven.

Na de rondleiding doen we wat alle Spanjaarden op zaterdag schijnen te doen, wat boodschappen, wat slenteren en lunchen op de Plaza Major. het is een drukte op de Plaza en we hebben het zicht op feestelijk geklede mensen die druk heen en weer lopen. Sommige dames hebben wat folkore achtige jurken aan, en allemaal op erg hoge hakken, waar ze amper op lopen kunnen om het keienplein. En ze blijven maar in looppas heen en weer lopen. Er zal een trouwerij plaatsvinden in het stadhuis aan de Plaza. We zien zelfs de bakker langskomen met een grote bruidstaart. We worden dus prima vermaakt.

's Middags doen we een wasje, lezen en ik bereid de route voor voor de komende dagen. Er moeten keuzes gemaakt worden, maar er zit een magneet aan de omgeving van Rio Lobos, dus dat is ons volgende doel. De lucht betrekt en soms valt er zomaar een grote hagelsteen uit het niets. Heel vreemd, want het gaat niet regenen. Het is wel koud.