11 juni Mérida – Miajadas : 84,6 km

Om half negen fietsen we met een kleddernatte tent achter op de fiets van de camping, na ontbeten te hebben op het terras van het restaurant. Het belooft een vlakke dag te worden, hooguit zo’n 70 km. We fietsen door groente en fruit tuinen; zien olijven, perziken, tomaten, rijstvelden, maïs, druiven, courgettes. We missen een afslag maar gelukkig kunnen we een alternatief nemen en rijden op Medellin af. Van veraf zien we een groot kasteel boven het plaatsje uittorenen. Medellin is de geboorteplaats van Hernán de Cortés die grote faam maakte in de jaren 1521 door de verovering van het Azteken-rijk in Mexico. Het vervolg van de tocht gaat langs een stelsel van irrigatiewerken. Door grote open betonnen goten wordt het water naar de landbouwgebieden geleid. We passeren boerendorpjes met grote silo's. Alles in gericht op akkerbouw.
De camping van Miajadas ligt 10 km buiten de stad. Twee kilometer voor Miajadas slaan we af en fietsen langs een kanaal met hoge bomen. Jammer dat de schaduw van de bomen niet op de weg valt. Zo af en toe stoppen we even om in de schaduw te schuilen tegen de zon; het is erg heet.
De laatste vijf kilometer gaan over de vluchtstrook van een autosnelweg richting Madrid. Goed te doen, maar we zijn er niet zeker van of het mag. Ik zie naast de weg een boerenventweg liggen. Misschien een alternatief voor de terugweg morgen?
We komen bij de camping, een boerderij, met daarvoor een bar en een keurig groen grasveld, dat is verdeeld in keurige veldjes, met daartussen rechte ‘wegen’ van gras. Er staat bijna niemand. De winkel heeft bijna niks te koop. We eten ’s avonds op het terras van de bar met zicht op de niet erg drukke snelweg naar Madrid.

Terug naar index