19 juni 2004 Zamora – Medina 90 km.

Direct buiten Zamora verlaten we de camino en volgen de door ons zelf uitgestippelde weg. Een licht glooiende weg, eerder vlakke weg door vaak al gemaaide korenvelden én we hebben het voor de wind. Het is wel fris; de jasjes moeten er bij aan. We kopen eten in een klein boerendorpje en worden bediend vanachter de toonbank. In wat grotere plaats Villapando zie ik een fietsenmaker. Stop; eerst nieuwe handschoentjes, De oude hangen als flarden aan mijn polsen. Er zitten naast de vingeropeningen wel tien gaten in en het is elke keer een heel gedoe om vijf vingers door de juiste gaten te steken.
Om drie uur zitten we al in een hostal in Zamora en na ons gedoucht te hebben gaan we het stadje verkennen. We zijn totaal overdonderd als we de hoofdstraat inlopen met oude huizen waarvan de arcaden ondersteund worden door houten palen. De huizen zijn hier en daar erg bouwvallig of onbewoond. Dit stadje moet gered; het is er schitterend. We bezoeken de kathedraal met een indrukwekkend groot beeldenkoor. Ook hier weer een prachtig mooi smeedijzeren hekwerk en een crypte van houtsnijwerk.
We lopen daarna naar het begin- of in denk eerder eindpunt van het Canal de Castilla. aangelegd in de een 18e eeuw met kunststukjes van sluizen. Het kanaal is nooit afgebouwd.
’s Avonds zien we de eerste helft van de wedstrijd Nederland – Tsjechië op onze kamer. In de pauze is het 2 – 0 voor Nederland. We verlaten onze hostal en zoeken snel een gelegenheid om te eten. Daar willen we de 2e helft volgen; in Spanje is in elke eetgelegenheid immers altijd een TV-toestel aan? Waar wij terecht komen dus niet. Er is geen mens, alleen 2 obers. We zitten om kwart voor tien dus alleen in een grote eetzaal; het eten is prima, de wijn uitstekend. De obers zijn erg attent en willen ons best zo af en toe de stand even doorfluisteren; 3 –2 komen ze ons na afloop van de wedstrijd voorzichtig meedelen. Spontaan bestellen we nog een tweede cognac en een soberano. Inmiddels loopt het restaurant vol. Het is elf uur; wij stappen maar weer eens op.

Terug naar index