26 juni 2004 Pamplona : 0 km

In Pamplona aangekomen blijven we te lang in de bus zitten en benaderen we de stad na enige malen vragen vanaf de zuidkant. Eerst gaan we naar het Spaanse VVV om een plattegrond met bezienswaardigheden. We zijn niet echt een culturele stemming, liever slenteren we wat door de nauwe winkelstraatjes, ontbijten met ochtendtapas in een erg leuke bar. Even later stroomt de bar vol met feestgangers. Op weg of komende van een trouwerij. Ik laat mijn zonnebril maken, schroefje kwijt, daar is ook het stadhuis, we sjouwen nog naar de kathedraal en dan gaan we naar de bushalte. Het is zo bloedheet, we willen liever gaan zwemmen.
We gaan op tijd naar de bushalte; 15.48 moest hij komen stond op ons briefje. Op de bushalte staat 15.18 uur, we zijn te laat. De volgende bus komt pas om 19.34! En het is 41 graden volgens de thermoklok bij de bushalte.
We lopen van schaduw naar schaduw naar de Citadella. Daar staan banken onder hoge bomen, het is er lekker rustig en we hebben wel wat te lezen, te eten en te drinken.
Later bij de bushalte blijkt dat de temperatuur is opgelopen tot 43 graden.

’s Avonds is er voetbal en Henk gaat tussen hoofdgerecht en toetje op zoek naar een TV. Hij komt niet meer terug en ik drink het laatste restje wijn maar op, doe de afwas en vraag aan Denen achter ons wat de stand is. Er wordt direct een stoel georganiseerd en ik moet hen verder helpen hun rode en daarna witte wijn op te drinken. Het gesprek gaat in het Duits. Eerst over voetbal. Zij is voor Nederland, vindt Van Nistelrooy zo leuk; hij voor Zweden. Hij is in de minderheid. Dan over voetballers, hij over de kwaliteit, wij over de uitstraling. Hij haakt af, wij vrouwen hebben inmiddels het niveau slappe lach gehaald. Wat een gezellig mens, het klikte meteen tussen ons. We hebben het over van alles en natuurlijk komt de 2e wereldoorlog ook voorbij. Ja, de Denen waren niet zo actief met verweer, wel de Hollanders en de Fransen. O ja, en haar vader. Dus haar vader, de Hollanders en de Fransen. Hier moet je bij geweest zijn om het te snappen, dus eigenlijk is dit meer een stukje herinnering voor mijzelf. Henk komt vrij nuchter terug, heeft voetbal gekeken in een camper bij Fransen. Henk wordt direct meegetroond naar de bar (heb je de portemonnee?), want wij hebben al besloten dat we zin hebben in een kopje koffie. Er worden grote bellen Spaanse cognac naast gezet. Ach, doe er nog maar een. Half twee is het als we niet al te zachtjes ben ik bang, naar de tent gaan.

Terug naar index